Bart Watté

Klarinettist, componist en dirigent Bart Watté (°Gent, 1979) is een veelzijdig muzikaal talent. Hij studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven (tegenwoordig LUCA School of Arts) en behaalde er masterdiploma’s klarinet (klas van Eddy Vanoosthuyse) en orkestdirectie (klas van Edmond Saveniers en Ivan Meylemans). 

In 2001 slaagde hij voor de ingangsexamens als klarinettist bij de Koninklijke Muziekkapel van de Marine. Twee jaar later maakte hij de overstap naar de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, waar hij nog steeds werkzaam is als soloklarinettist. Hij bespeelt exclusief de klarinetten van “Buffet Crampon” en is als “clarinet artist” één van hun uithangborden. 

Bart heeft een ijzersterke reputatie als virtuoos gastsolist, studiomuzikant, dirigent en docent en wordt regelmatig uitgenodigd op nationale en internationale podia. Als componist is hij autodidact. Zijn muziek wortelt in klassiek/romantische tradities, maar is beïnvloed door filmmuziek, volksmuziek, pop en elektronische muziek. Hoewel zijn catalogus nog niet zeer omvangrijk is,  worden zijn composities internationaal uitgevoerd en opgenomen. Als auteur publiceert hij tweemaandelijks pedagogische artikels en interviews in het Nederlandse vaktijdschrift “De Klarinet”. 

In 2022 werd hij aangesteld als dirigent van het Alumni HarmonieOrkest Leuven (AHO), een nieuwe uitdaging die hij vol enthousiasme aangaat.